Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Отглеждане на Чинчила вкъщи

Отглеждане на Чинчила вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k44
Отглеждане на Чинчила

Чинчилата е вид дребен гризач, който произлиза от Южна Америка и по-точно от дивите части на Андите. В природата тези малки животинки обитават пещери и скали. В миналото тези гризачи са били убивани и одирани от индианците заради красивите им кожи.

Днес обаче се отглеждат и като домашни любимци, тъй като освен големи чаровници, чинчилите са и социални животни, които обичат да си играя със стопанина си. Чинчилата буди умиление най-вече заради своята пухкава, мека и фина козина, която обикновена е обагрена в различни нюанси на сиво. Срещат се и бели чинчили.

Друга причина тя да допада много на хората е, че носи физически черти едновременно на мишка, заек и катерица. Чинчилата също спада към компактните домашни любимци, тъй като обикновено тежи не повече от 1 килограм, което е прави подходяща за отглеждане и в по-тесни жилища. Какво трябва да знаем преди да си вземем чинчила?

Отглеждане на чинчила в апартамент

Отглеждането на чинчила в апартамент може да се осъществи без проблем, ако преди да поканите животното у дома, си набавите всички артикули, от които то ще има нужда. Най-важният от тях е клетката на чинчилата.

Въпросната клетка представлява нещо като пластмасов леген или корито, което разполага с подвижна метална горна част. Клетката може да бъде на няколко етажа, като колкото по-голяма е тя, толкова по-голяма свобода на действие ще има чинчилата.

Чинчилите обожават да се катерят и да си играят, затова е добре в клетката да има различни приспособления, които да ги подтикват да извършват физически приспособления. Хубаво е да постелите пода на клетката с талаш от трепетлика, тъй като ако използвате стърготини от кедър или чамово дърво, животното може да ги погълне и да си навреди.

Снабдете клетката на чинчилата и с поилка, като не забравяйте да сменяте водата всеки ден. Снабдете клетката и метална купичка, където да се осъществява храненето на чинчилата.

Друг много важен артикул, който трябва да внасяте през ден в клетката на пухкавия гризач легенче със специален прах (може да се закупи от зоомагазин). Той е необходим на гризача, за да извършва така наречената прашна баня, с която поддържа чистотата и здравината на козината си.

Когато избирате място за клетката на чинчилата, трябва добре да помислите. Спрете се на някое по-тъмно и тихо място, където чинчилата да се чувства в безопасност. Това важи особено за бременните чинчили. Имайте предвид, че всеки силен шум може сериозно да травмира животното и дори да му причини фатален край.

Друг фактор, който трябва да се вземе предвид при разполагането на клетката в тясно жилище е, че животното е активно предимно през нощта, така че ако сте я сложили в близост до леглото си, има опасност да пречи на съня ви.

Чинчила

Колкото и да е голяма клетката на чинчилата обаче, животното трябва да бъде пускано на разходка всеки ден. За целта си изберете някоя стая, която е максимално обезопасена.

Никога не забравяйте, че чинчилата е гризач и като такъв може да опита да разнообрази дневното меню с кабели, дървени мебели и всякакви пластмасови предмети. Препоръчително е стаята да е не разполага с труднодостъпни за човека места, тъй като животното ще се скрие там и после ще ви е много трудно да го извадите.

Отглеждане на чинчила в къща

Ако живеете в къща, също трябва да снабдите животното с необходимите му клетка и артикули. Разбира се, тук ще можете по-спокойно да отглеждате чинчилата, тъй като ще имате повече свободно пространство и чинчилата ще се чувства по-спокойно.

Ако къщата ви разполага с тераса, можете да оставяте за няколко часа клетката на животното навън, като това е добре да се случва на смрачаване, тъй като силното слънце не се отразява добре на животното. Ако на терасата ви е прекалено шумно, избягвайте да държите чинчилата там, тъй като шумът от кудкудякащи наблизо кокошки и пуйки също би я смутил.

Практиката чинчилата да се пуска на двора не е особено разпространена, тъй като животното лесно може да бъде нападнато от вътрешни и външни паразити. Все пак някои стопаните понякога извеждат вечер чинчилата навън като я поставят в специално обособени за целта места в градината, като я наблюдават да не бъде нападната от друго животно.

Ако си позволявате да пускате и храните чинчилата в градината, ще е нужно на няколко месеца да правите фекално изследване за вътрешни паразити на животинчето, както и да преглеждате козината му за наличие на външни вредители.

Чинчила и други домашни любимци

Чинчилата е доста социално животно, на което не му стигат единствено контактите с човек. Ето защо се препоръчва тя да бъде отглеждано с друго животно от същия вид, по възможност и от същия пол. За да се разбира добре мъниците, те трябва да са на една и съща възраст и да са заедно от бебета.

С животни като кучета и котки е препоръчително чинчилата да не бъде срещана, тъй като в дивата природа тези хищници често нападат и изяждат пухкавото мъниче, така че то има вроден страх към тях. Ако вече имате някой от тези домашни любимци у дома, дръжте клетката на чинчилата далеч.

Чинчила и дете

Чинчилите са приятелски настроени същества и могат да се привържат към човек. Като цяло те не биха навредили на вашето дете, но както знаем, всеки случай е индивидуален сам по себе си.

Преди да позволите на детето си да общува с чинчилата обаче, трябва да му кажете да не прилага натиск върху тялото на животното, тъй като е много крехко. Дори само едно погрешно движение от страна на човек може да накара плаващите ребра на чинчилата да се мръднат и да наранят някой неин орган.

Ако решите да се грижите за чинчила и още нямате такава, разгледайте тези обяви за чинчила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Луси- чан
Луси- чан
17.07.2015 14:37
полезна статия, но имам един проблем с чинчилата ми... тук пише че са приятелски настроени, привързват се и т.н. но моята не е такава- точно обратното!
0
0
Плам
Плам
18.08.2015 16:59
А вие от колко време я имате? Трябва търпение, моята постепенно свикна с мен и след 2 години съвместен живот вече сама идва, закача се ако не й обръщам внимание. Аз бих добавила, че освен кабели и мебели гризе и ъглите на стените, така че разходката трябва да става под зоркия контрол на собственика :) Странното е, че в повечето статии пише, че чинчилите не пускат много козина, а моята доста се скубе (може би заради топлото време). Иначе ветеринарят каза, че няма кожни проблеми... Успех!
5
0